David Bowie

Hayatı

David Robert Jones bilinen adı ile David Bowie, 8 Ocak 1947 yılında Güney Londra’nın Brixton şehrinde doğdu. 10 Ocak 2016 yılında ise Amerika’da hayatını kaybetti. Babası David Bowie Çocukluğu | Dijital DergiStenton Jones, ihtiyaç sahibi gençlere ve çocuklara yardım eden kurumlarda çalıştı. 1953 yılında ailesiyle beraber Bromley Banliyösü’na taşınan David Bowie, okul korosundaki sesi ve blokflütteki yeteneği sayesinde dikkat çekti. Dokuz yaşlarında okuldaki dans ve müzik gruplarında yaptığı danslar ile öğretmenlerinin gözüne girdi. Müziğe olan ciddi ilgisi ailesi tarafından da destek gördü.

Babası David Bowie’ye the Teenagers, Fats Domino, Elvis Presley’e ait kırkbeşlikleri ve ukulele ile tea chest bass enstrümanları aldı. David Bowie arkadaşları ile caz, folk, blues ve folk müziğinin birlikteliğiyle oluşan doğaçlama müzik tarzında şarkılara başlayıp piyano öğrendi. Çıktığı küçük sahnelerde beğendiği Presley’i taklit ederek iyi bir sanatçı olma yolunda ilerledi. David Bowie daha sonra yüksek öğrenimi için Bromley Technical High School’una başladı.

Eğitimleri

David Bowie Bromley Technical High School’da mizanpaj, sanat, müzik ve tasarım konularında eğitimler aldı. Daha sonra üvey kardeşi olan Terry Burns ile birlikte o dönemin modern cazıyla tanışarak, Charles Mingus ve John Coltrane gibi müzisyenlere ilgi duymaya başladı. 1962 senesinde arkadaşı olan George Underwood’la bir kız yüzünden kavgaya girip sol gözünden ciddi şekilde yaralandı. 4 ay boyunca hastanede tedavi gören David Bowie’nin gözü tam olarak iyileşmedi. Gözü için geçirdiği operasyonlardan sonra üst göz kapağı ve gözü diğer gözünden farklı bir görünüm kazandı. Kavgalarına rağmen George Underwood ile arkadaşlıkları devam etti. Underwood, David’in ilk şarkısında ritim gitar ve armonika çaldı. 69 yaşında hayatını kaybeden David Bowie, yaklaşık 18 ay kanser ile mücadele etti.

David Bowie Gençliği | Dijital Dergi

 

Başarıları

Rolling Stone’un “En İyi 500 Albüm” sıralamasında altıncı sırada yer aldı. “Tarihte En İyi 500” sıralamasında da beş şarkısı yer aldı. Aynı derginin “Tarihteki En İyi Şarkıcılar” içinde de 23. olmuştur. MTV’nin anketinde tarihte bulunan en iyi sanatçılar arasında yer aldı. Q Dergisi tarafından 20. yüzyılın önemli sanatçısı ilan edildi.

David Bowie Hayatı | Dijital Dergi

Diskografi

  • David Bowie – 1967
  • Space Oddity – 1969
  • Aladdin Sane – 1973
  • Pin Ups – 1973
  • Low – 1977
  • Heroes – 1977
  • Never Let Me Down – 1987
  • Black Tie White Noise – 1993
  • Outside – 1995
  • Earthling -1997
  • Hours – 1999
  • Heathen – 2002
  • Reality – 2003
  • The Next Day – 2013
  • Blackstar – 2016