Al Pacino

Oscar ödüllü aktör ve yönetmen. Sinema dünyasının klasikleri arasında yer alan filmlerdeki başarısı ve aldığı ödül sayısı nedeniyle sinema tarihinin en iyi aktörlerinden biri olarak gösteriliyor. 

Çocukluk Yılları

Sicilya kökenli Salvatore ve Rose Pacino ailesinin tek çocuğu olan Alfredo James Pacino, 25 Nisan 1940’ta New York’ta doğdu. İki yaşındayken babası evi terk etti. Annesi ile birlikte dedesi ve babaannesinin yanına taşındılar. Başarısız bir okul hayatı olan Al Pacino, daha çok beyzbol ve oyunculuğa ilgi duyuyordu. Bu nedenle okulu bırakmaya karar verdi. Bu karar nedeniyle annesiyle tartıştı ve 17 yaşındayken evden ayrıldı. Oyunculuk ve tiyatro çalışmalarının masraflarını karşılamak için garsonluk, kapıcılık, postacılık ve diğer çeşitli işlerde çalıştı.

4 yıl boyunca Herbert Berghof Stüdyosu’nun (HB stüdyosu) bir parçasıydı. Nihayetinde Lee Strasberg’in öğrencisi olarak oyunculuk stüdyosuna kabul edildi. Eğitim günlerinde sık sık işsiz ve evsizdi. Bazen sokakta, tiyatrolarda veya arkadaşlarının evlerinde uyumak zorunda kaldı.

Oyunculuk Kariyeri

İlk etapta tiyatro yapımlarında oyunculuk yapmaya başladı. 1969’da Broadway’deki “A Tiger Kravat Takıyor mu?” oyunu ile Tony Ödülünü kazandı. Daha sonra oynadığı kısa ve basit rollerde oyunculuk becerileriyle dikkat çekti.

1972’de çıkan ‘The Godfather’ filmi ile eşi görülmemiş bir üne kavuştu. Film, sinema dünyasının klasikleri arasında yer aldı ve üç Akademi Ödülü kazandı. The Godfather serisi, Scarface (Yaralı Yüz), Dog Day Afternoon (Köpeklerin Günü), Serpico, Kadın Kokusu gibi klasiklerde başrol oynadı.

Filmografi

  • Ben, Natalie (1969)
  • İğne Parkındaki Panik (1971)
  • Vaftiz Babası (1972)
  • Serpico (1973)
  • Korkuluk (1973)
  • Vaftiz Babası Bölüm II (1974)
  • Köpeklerin Günü (1975)
  • Bobby Deerfield (1977)
  • … Ve Herkes İçin Adalet (1979)
  • Seyir (1980)
  • Yazar! Yazar! (1982)
  • Scarface (1983)
  • Devrim (1985)
  • Sevgi Denizi (1989)
  • Yerel Damgalanma (1990)
  • Dick Tracy (1990)
  • Vaftiz Babası Bölüm III (1990)
  • Frankie ve Johnny (1991)
  • Glengarry Glen Ross (1992)
  • Kadın Kokusu (1992)
  • Carlito’nun Yolu (1993)
  • İki Bit (1995)
  • Isı (1995)
  • Belediye Binası (1996)
  • Richard’ı Arıyor (1996)
  • Donnie Brasco (1997)
  • Şeytanın Avukatı (1997)
  • İçeriden (1999)
  • Verilen Pazar (1999)
  • Çin Kahvesi (2000)
  • Uykusuzluk (2002)
  • Simone (2002)
  • Tanıdığım Kişiler (2002)
  • İşe Alım (2003)
  • Gigli (2003)
  • Amerika’daki Melekler (2003)
  • Venedik Tüccarı (2004)
  • Para İçin İki (2005)
  • 88 Dakika (2007)
  • Adil Ölüm (2008)
  • Jack’i Bilmiyorsun (2010)
  • Kimsenin Oğlu (2011)
  • Wilde Salome (2011)
  • Jack ve Jill (2011)
  • Stand Up Guys (2012)
  • Phil Spector (2013)
  • Manglehorn (2014)
  • Yuvarlanma (2014)
  • Danny Collins (2015)
  • Suistimal (2016)
  • Adam Asmaca (2017)

Ödüller

  • 1 Oscar Ödülü (Kadın Kokusu)
  • 4 Altın Küre (Jack’i Bilmiyorsun, Amerika’daki Melekler, Kadın Kokusu, Serpico)
  • 2 BAFTA Ödülü
  • 2 Emmy Ödülü
  • 2 Tony Ödülü
  • Amerikan Film Enstitüsü Ödülü